Veien “Traumefri”

Hjemmeside

Etter 20 år med å tenke at jeg burde få meg en hjemmeside, men uten nok motivasjon og kunnskap - er jeg endelig her! Jeg har aldri blogget på en hjemmesiden, men siden 2013 har jeg (per februar 2025) nærmer jeg meg 1600 poster på instagram.

Fordelen med en hjemmeside, er at jeg har mer plass til å skrive og kan utdype et tema. Som frilansjournalist og forfatter er det skriving som er mitt uttrykk, og jeg har mange interesser og mye på hjertet.

Traumefri

I skrivende stund er det boken min “Traumefri” og å spre terapimetodene mine, som opptar meg mest. Etter å ha brukt ett år på å skrive den i hver ledige stund jeg ikke tok meg av familie og jobbet (noen ganger måtte jeg skrive på natten), kom den endelig ut. Nå bruker jeg fritiden min til å løfte frem budskapet. Boken er mitt bidrag til psykisk helse og en metode ut av traumer som jeg virkelig tror på.

Traumefri er en en kunnskap- og arbeidsbok - en konkret vei ut av traumer. Kan man lese seg ut av traumer? Ikke nødvendigvis. Kan alle lese og reflektere hver dag, få nye innsikter, gjøre øvelser, regulere nervesystemet og stadig øve på å støtte yngre deler, frigjøre det fastlåste traumeavtrykket i kroppen og avlære gamle mønstre? Absolutt! Ikke bare vet jeg det fordi jeg har gjort det selv, jeg tilbyr en enklere og mer effektiv vei gjennom NARM og somatisk utforskning, og mye mer. I denne utforskningen kan du ta daglige sted mot mer frihet, glede, ro og trygghet.

Traumeterapi

En bok er ikke perfekt, og det som gjorde boken så utrolig vanskelig å skrive, er at hvert enkelt individ må SES der det er, og bli møtt på sin helt særegne måte. Ja, det er en felles reise og metodene virker på alle som er i stand til å se seg selv. Likevel er vi alle forskjellige, og vi kan ha mange forstillinger om oss selv (og andre).

Derfor er den aller tryggeste og beste metoden å bruke boken daglig sammen med noen timer traumeterapi. Det er ikke meningen at man skal gå masse i terapi hele tiden. Traumer frigjøres i sitt eget, naturlige tempo, og det krever en erfaren traumeterapeut til å navigere i tempo og trinn på en skånsom måte. Vi kan si at vi støtter identiteten til å avlære seg gamle forestillinger. Traumer gjør det med oss - skaper falske forestillinger om oss selv. Det gjør oss forvirret. NARM - Nevroaffektiv (hva følelser gjør med nervesystemet vårt) Relasjonell Metode - anerkjenner at det er relasjonene våre som blir mest påvirket av de små og store sårene vi får i oppveksten.

Vi lærer i grunnen hva vi IKKE er. Så starter avlæringen. Hva er vår sanne identitet? Hva er arv og miljø, og hva er vårt unike Selv? Selvet er vår sanne natur og når vi blir i stand til å merke det som er sant, merker vi også det usanne.

Bokens krevende vei

I bokprosessen har jeg vært under de trygge vingene til redaktør Agathe Skappel i Skappelbooks - som også har gitt meg en flying start inn i bokhandlene Norli og Ark. I skrivende stund er det enda et stykke igjen til jeg har fått igjen investeringen min, men boken er ute og flyr og jeg gleder meg stort. Livet blir litt mer eventyrlig når man har turt å “hoppe fra tiern” og kastet inn en ukjent faktor i det gamle, vante. Det har uansett vært verdt det!

Drømmer du om å skrive bok? I nesten tretti år har jeg skrevet utallige bøker og skrotet titalls prosjekter, både underveis og når jeg nærmet meg slutten. Jeg har hatt fantastiske intensjonsavtaler med store forlag, avtaler med mindre forlag og masse hemmelige bøker som bare “skrivebordet” har visst om. Hvorfor? Å, det er så mange grunner. Det er sårbart å gi ut bok. Blir det bra nok? I dag er det så mye hjelp å få, mens jeg skrev med bare meg selv som en krevende leser med et særskilt kritisk blikk. Hadde jeg enda lært denne regelen: Først kreativ, så analyserende!

Om boken tar for lang tid å skrive, kan prosjektet visne ned underveis og det som tidligere føltes som et brennende aktuelt tema, kan nå oppleves sørgelig utdatert. Å ha en engasjert redaktør som alltid sier de magiske og oppmuntrende ordene som tar deg til neste skritt , er kanskje akkurat den medisinen du trenger. For meg ble en kontrakt med et saftig beløp for redaktør og designer det jeg måtte ha for å klare å fullføre - jeg hadde lyst å gi opp hundre ganger underveis. Det var for hardt, for vanskelig, for tidkrevende, for mange “what if?”. Men - jeg klarte det - og jeg er så glad for akkurat det!

Akkurat som med en terapeut handler det om rett kjemi, om trygghet og forståelse. Å føle seg sett og hørt og at den andre både kan se og løfte frem din egenart, og samtidig se det neste skrittet på veien om du står fast.

Mine overfladiske tips til et bokprosjekt:

  1. Finn den rette redaktøren - en som ser DEG og vil hjelpe deg å skinne på rett måte.

  2. Finn en oppskrift, en struktur og et tydelig tema.

  3. Den magiske oppskriften: Finn ut hva verden trenger - som du kan noe om - og skriv om “løsningen” = det du kan bidra med.

  4. Gjør det samme på sosiale medier: Hva vil DU dele med verden - ikke vær redd for å dele! Selv om det ser ut som alle har svaret på “alt”, trenger vi alle konstante påminnelser - fordi i virkeligheten har folk IKKE kommet dit det ser ut som på So Me - tro meg! Det er noe annet å LEVE et balansert og kjærlig liv, og dele om ditt og datt. Finn ditt budskap og hold deg til det.

Jeg kunne virkelig ønske at jeg visste dette FØR og ikke forstod det så sent (som nå), men du vet; kunnskap er flytende og det finnes bare stadig nye nivåer. Min “superskill” er at jeg er villig til å lære hver eneste dag, og øve på det jeg er dårligst på. Min nemesis er alt teknisk (jeg er superpraktisk, men hjernen min har en teknisk av-knapp, og ingen på-knapp) - men hvem vet - en dag? Øve, øve, øve!

Varm hilsen Anneli